12 Öfkeli Adam

12 Angry Man isimli tiyatro oyununun beyaz perdeye uyarlanmış hali olan 12 Öfkeli Adam, 1957 yılı Amerikan yapımı bir filmdir. Filmin yapımcıları Henry Fonda ve Reginald Rose, kariyerlerinin ilk yapımcılık deneyimi olan 12 Kızgın Adam’dan sonra yapımcılık işini bırakmışlardır. Yapımcıların isteği doğrultusunda filmin yönetmen koltuğunda Sidney Lumet oturmuştur. Sidney Lumet, ilk uzun metraj film deneyimi olan 12 Öfkeli Adam’da oldukça başarılı bir iş çıkarmıştır. Film başta ve sondaki çok küçük sahnelerin dışında sadece bir odada çekilmiş ve tamamen diyaloglar üzerine kurulmuştur. Çekimlerinde tek bir set kullanılan filmde, yapımcı Henry Fonda başroldeki 8. Jüri karakterine hayar vermektedir.

İlginç çekim tekniklerine sahne olan 12 Öfkeli Adam, sinema tarihinde devrim yaratan önemli bir yapıttır. Filmde son sahnede iki jüri üyesinin birbirlerine isimlerini söylemeleri dışında isim kullanılmamıştır. Filmin başında ve sonundaki 3 dakikalık sahnelerin dışında tüm film bir odada geçmiştir. Film için harcanan para ise sadece 340 bin dolardır.

Tek bir odada geçen filmde, bir cinayet yargılaması sonucu kararın jürinin onayına sunulmasıyla jurinin içine girdiği tartışma konu olarak ele alınıyor. Amerikan yasalarına görere suçlunun suçluluğu tüm juri üyelerince onanmalı yani karar oy birliğiyle alınmalıdır. Yargılanan varoşlarda yetişmiş genç bir çocuktur ve babasını öldürmekle suçlanmaktadır. Üstelik tüm deliller de katilin o olduğuna işaret etmektedir. Jürinin 11 üyesi çocuğun suçlu olduğunu ve bir an önce kararı verip işlerine dönmeyi istemektedir. Ancak Henrt Fonda’nın canlandırdığı 8. Juri kararı tartışmaları gerektiğini, çocuğun suçsuz olabileceğini düşünür. Bu doğrultuda süren uzun tartışmalar filmin tümüne konu oluyor. İzlerken birçok kuralı ve değer yargılarını sorgulamamıza yol açan filmin diyalogları oldukça sağlam kurgulanarak izleyiciye sunuluyor. Tek bir mekanda geçmesine rağmen seyir zevki oldukça yüksek olan 12 Öfkeli Adam, orijinal kurgusu ve dolgun altyapısıyla tüm zamanların en iyi filmleri arasında yerini alıyor. Bu orijinalliği filme büyük bir albeni katarken birçok göndermeye de vakıf olmasına neden oluyor.